Ett öga för detaljer?
Att ha ett öga för detaljer brukar betraktas som en god egenskap, ofta är det också en mycket bra egenskap. Att lägga märke till små detaljer som kan finjusteras för att öka prestationen är en egenskap som kan hjälpa idrottare att nya höjder. Men det kan också vara negativt, idag fokuserar vi mer och mer på detaljer och finjusteringar för att optimera vår träning och våra resultat. Många vill gärna gå in på detaljnivå så fort de kan, gärna innan de ens har börjat själva arbetet, det ska köpas kläder, kosttillskott och ett par riktigt schyssta skor så man kan få ut det mesta av träningen. Och det gör man innan man ens har börjat träna, jag får till exempel många frågor om kosttillskott av folk som ska börja träna. Nästa vecka. Även många frågor om hur man ska äta för att få så bra resultat som möjligt när man ska börja träna. Nästa vecka. Eller vilka löparskor man ska ha, de för 1000kr eller de för 3000kr, eftersom jag ska testa löpning för första gången. Nästa vecka. Eller vilka och hur många övningar man ska köra för att bli stark i benen på gymmet, vilken är den optimala vinkeln och hur många set och reps ska jag köra? Jag ska ju börja träna. Nästa vecka. Det kan vara tränare som går in med en massa specialövningar i sina program för att de har sett dem på youtube, övningar som ska förbättra och finjustera små delar av en teknik eller specifikt träna en rörelse på ett optimalt sätt. Och proffsen kör dem ju och då måste de vara bäst. Med en stor skillnad, proffsen har många års träning bakom sig. Deras kropp är en trimmad rallybil som kan utsättas för väldigt höga påfrestningar, medan din kropp kanske är en Golf eller på sin höjd en bondtrimmad 740 (no offense). Att låta en bondtrimmad 740 utså samma påfrestningar som den specialtrimmade rallybilen kommer leda till att den går sönder. Kanske går den sönder direkt eller så håller den en stund, den kommer iallafall inte komma upp i samma hastighet, ha lika bra teknik eller vara lika säker att köra.
När alla börjar fokusera på detaljjusteringar så glöms grundarbetet bort, är det verkligen klokt att gå in och justera eller lägga till avancerade specialövningar? Nej det är inte så klokt, likt en bil måste vi ha en ram att ha karossen på, en stark och pålitlig motor och växellåda, bra stötdämpare, bra däck, bra bränsle och så vidare. När allt det är på plats kan vi sätta in stolar, instrumenpanel, ratt, pedaler, backspegel och annan inredning. Är det en klen ram klarar den inte höga påfrestningar, så vi kan inte ha en för stor motor till exempel. Och att byta ram och kaross är ett större arbete än att uppgradera motorn så vi vill alltid ha en stark ram. Likadant är det, enligt mig, med kroppen. Vi måste ha en stark ram som vi sedan kan bygga vidare på, med fokus på grundläggande övningar som aktiverar hela kroppen och skapar en genomtränad och rörlig kropp. När den grunden är lagd, vilket tar tid, kan mer avancerade moment införas och vi kan öka påfrestningen stegvis på kroppen. Många vill tyvärr gå andra vägen, de fokuserar på vilken sorts ratt de vill ha innan de ha motorn på plats och inreda innan de har fått karossen på plats. Smådetaljerna och optimeringar kommer sist i bygget, när allt är på plats och fungerar som det ska.
Jag fokuserar främst på en väl fungerande kropp, det vill säga en kropp som i stark i alla lägen och som är uthållig i rätt sammanhang. Så i mina program, oavsett idrott, är det mycket grundläggande rörelser som aktiverar flera delar av kroppen i första hand. Jag brukar dela upp passen i olika block. De blocken är Uppvärmning, Rörlighet, Huvudträning och Komplement. Om du vill ha hjälp med din träning så tveka inte att kontakta mig, jag hjälper gärna dig att utvecklas eller komma igång.
På återseende!
—————
Kontakt
Simon Meander Strength & Conditioning CoachÖstra Sänkverksgatan 2,413 27 Göteborg
0704 - 73 80 54
simon.meander@viscus.se